Elektriker – spännande och socialt

Posted by on


Funderar du på att bli elektriker?

Det är ett spännande och socialt jobb för dig som tycker om att lösa olika slags problem. Om du exempelvis väljer att bli installations- och serviceelektriker kommer du att installera de elektriska anläggningarna i byggnader, att montera el-centraler, dra ledning i bostäder och köpcentra eller installera strömbrytare är några av de uppgifter som installationselektrikern har. En serviceelektriker jobbar främst med att serva och reparera de elektriska anläggningarna.

Bli elektriker
När man gjort sin lärlingstid blir man oftast först elmontör tills man är fullbetald elektriker och kan jobba som jour elektriker. Det finns flera tillgängliga utbildningar för alla åldersgrupper att ansöka till. Du kan gå el-och energiprogrammet på gymnasiet och inrikta dig mot elteknik. Därefter blir man lärling. Efter lärlingstiden får man ett godkännande från Elbranschens centrala yrkesnämnd med certifikatet som bekräftar den fullgjorda utbildningen.

Ett annat utbildningsalternativ är att gå på yrkeshögskola med inriktning mot elinstallation.

Varierande yrke
Elektrikeryrket är mycket varierande och arbetet kan ske praktiskt taget överallt, i små, trånga utrymmen och uppe på höjder. Montering av bland annat elcentraler kan ske var som helst, såväl som dragningar och andra elinstallationer. Elektrikern ska också ansvara för den tekniska beskrivningen av de installationer som utförs så att den som kommer efter lätt ska kunna se hur dessa är utförda.

Säkerheten är mycket viktig eftersom el kan vara farligt, och de olika situationer som reparationerna och montagen ska ske i kan också medföra risker. Som elektriker arbetar du både med låg-och högspänning och det är viktigt att vara noga.

Människovän
En elektriker träffar ofta andra människor, det kan vara kunder eller kollegor och man behöver vara något av av en människovän. En kund kan vara privatperson och det kan vara anställda på ett kontor där du arbetar bland en hel grupp människor eller en industri. Du kan också förstås klättra upp ensam i en stolpe, men det föregås alltid av en social situation.

Elektrikeryrket kan vara ganska roligt och kreativt för den intresserade.

Kreativ och innovativ
Om du utför en installation kan det ofta vara så att kunden förväntar sig att du ska hitta en modern och snygg lösning som är anpassad efter kundens lokal. Då behövs en god förmåga att lösa problem och du behöver även ha innovationsförmåga. Andra förmågor som en elektriker behöver ha är ett högt säkerhetstänk, en god fysik och naturligtvis vara mycket serviceinriktad eftersom kundkontakt är en del av jobbet.

Vad tjänar en elektriker
Enligt Yrkeskollen och 2023 års statistik är medellönen för en installations elektriker 34 800 kronor i månaden. Kvinnor har något under 30 000 i lön, men det beror också på vilken typ av elektriker man är, det kan skilja en tusenlapp nedåt eller uppåt. Det beror också på sektorn man arbetar i. Den kommunalanställda elektrikern har enligt denna statistik högst lön med 36 200 kronor i månaden. När du börjar ditt första jobb har du naturligtvis en lägre ingångslön.